^powrót na górę
facebook_page_plugin
logo
  
  
  
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Jadłospisy dla dzieci skomponowane są bardzo starannie pod względem kalorycznym oraz proporcji węglowodanów, białek i tłuszczów. Zawierają dużo warzyw, owoców, kasz oraz pieczywo z pełnego ziarna. Wybór produktów spożywczych oparty jest o żywność dobrej jakości. Nie stosujemy produktów przetworzonych technologicznie z zawartością dodatków chemicznych.

Staramy się, aby posiłki wspierały w pełni zdrowie i rozwój dzieci oraz ich zdolności poznawcze. Systematycznie prowadzimy zajęcia, podczas których dzieci samodzielnie przygotowują kanapki, koktajle, sałatki owocowe i warzywne.

Na uwagę zasługuje fakt, że w naszym przedszkolu przygotowuje się indywidualne posiłki dla dzieci wymagających specjalnej diety, np. dzieci z alergią pokarmową, celiakią, dietą bezmięsną itp. W oparciu o zaświadczenie lekarskie oraz we współpracy z rodzicami dietetyczka opracowuje dla tych dzieci indywidualne jadłospisy.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1- Zboża zawierające gluten;

2 - Skorupiaki i produkty pochodne;

3  - Jaja i produkty pochodne

4 - Ryby i produkty pochodne;

5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);

6 - Soja i produkty pochodne;

7 - Mleko i produkty pochodne

8 – Orzechy;

9 - Seler i produkty pochodne;

10 - Gorczyca i produkty pochodne;

11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12 -  Dwutlenek siarki;

13 – Łubin;

14 – Mięczaki

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, kminek, majeranek, czosnek, imbir, kmin rzymski, papryka słodka.

 

W przedszkolu stosuje się przepisy zawarte w niżej wymienionych dokumentach:

  1. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015r. Poz. 1256, Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.poz. 1154 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
  2. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności 

    Data

    Śniadanie

    II śniadanie

    Obiad

    12.10.2020

    Poniedziałek

    Kaszka kuskus na mleku 250ml, bułka grahamka 50g, masło 15g, dżem truskawkowy 100% bez cukru, marchewka, herbata z cytryną.(*1,7)

     

    Jabłko 1/2 szt.

    Makaron spaghetti z sosem bolońskim, mięsem i warzywami 200g, herbata owocowa z miodem 150ml. Arbuz.

    Zupa ogórkowa 300ml, pieczywo 20g. (*1,7,9)

    13.10.2020

    Wtorek

    Kakao 200ml, pieczywo żytnie 60, masło 15g, pasta z twarożku z pomidorami suszonymi i bazylią 35g, sałata, rzodkiewka, papryka, herbata z cytryną.(*1,7)

     

    Winogrona

    Schab pieczony w sosie 100g, kasza bulgur z koperkiem 120g, buraczki z jabłkiem 80g, kompot truskawkowy 150ml. Banan ½ szt.

    Krem z zielonego groszku z prażonymi płatkami migdałów 300ml, pieczywo 20g.(*1,7,9)

    14.10.2020

    Środa

    Kawa z mlekiem 200ml, chleb razowy 60g, masło 15g, polędwica wp. 35g, sałata, pomidor, ogórek, szczypiorek, herbata z cytryną.(*1,6,7,10)

    Tort z bitą śmietaną, herbata z cytryną

    (*1,3,7)

    Kotlet mielony 60g, ziemniaki z koperkiem 120g, mizeria ze szczypiorkiem 80g, lemoniada z miodem 150ml. Jabłko ½ szt. (*1,3,7,9)

    Zupa pomidorowa z makaronem 300ml, pieczywo.

    15.10.2020

    Czwartek

    Zacierka na mleku 250ml, pieczywo graham 50g, masło 15g, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem 30g, sałata, herbata z cytryną.(*1,3,7)

     

    Ananas świeży

    Piersi z kurczaka z warzywami w sosie śmietanowym(kalafior, brokuł, marchewka, groszek, fasolka, kukurydza) 150g , ryż z koperkiem 120g, kompot wieloowocowy 150ml. Banan ½ szt.

    Barszcz ukraiński 300ml, pieczywo 20g.(*1,7,9)

    16.10.2020

    Piątek

    Herbata z cytryną 200ml, pieczywo 60g, masło 15g, pasta makreli wędzonej z pomidorami 35g, sałata, ogórek kiszony , pomidor, szczypiorek, herbata.( *1,4,7)

    Koktajl truskawkowy

    (*7)

    Pierogi leniwe z masłem i bułką tartą 150g, surówka z marchewki i jabłka 60g, herbata ziołowa 150ml.   Gruszka ½ szt.

    Kapuśniak z kiszonej kapusty z mięsem 300ml, pieczywo 20g.(*1,3,7,9)

    19.10.2020

    Poniedziałek

    Płatki owsiane na mleku 250ml, chałka 70g, masło 15g, twarożek z miodem naturalnym 30g, marchewka, herbata.(*1,7)

    Banan

    Udko pieczone 120g, ziemniaki z koperkiem.120g, marchewka duszona z groszkiem 80g, woda z cytryną i miętą150l. Jabłko ½ szt. (*1,7,9)

    Ryż na rosole z warzywami 300ml, pieczywo 20 g.

    20.10.2020

    Wtorek

    Kawa z mlekiem 200ml, pieczywo razowe 60g, masło 15g, polędwica z drobiu 35g, sałata, pomidor, ogórek, szczypiorek.(*1,6,7,10)

    Żółte smoothie (mango, banan, brzoskwinia, mleko kokosowe, sok z pomarańczy)

    Ryż zapiekany z jabłkami 150g, śmietana z wanilią 30g, herbata ziołowa 150ml. Winogrona.

    Zupa fasolowa z wędzonką 300ml, pieczywo 20g.

    (*1,7,9)

    21.10.2020

    Środa

    Płatki czekoladowe na mleku 250ml, pieczywo orkiszowe 50g, masło 15g, ser żółty 30g, sałata, rzodkiewka, papryka, szczypiorek, herbata z cytryną.(*1,7)

     

    Mandarynka

     

    Pierogi z mięsem i pieczarkami 120g, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i marchewką 80g, kompot 150ml. Kiwi.

    Zupa ziemniaczana z warzywami 300ml, pieczywo20g. (*1,7,9)

    22.10.2020

    Czwartek

    Herbata z cytryną 200ml, chleb graham 60g, masło 15g, szynka prasowana 35g, sałata, pomidor, ogórek, szczypiorek, herbata z cytryną. (*1,7)

    Dzieci mają możliwość wyboru: prażone pestki słonecznika, płatki migdałów, żurawina suszona

    Jogurt naturalny z miodem , ziarnami i żurawiną (*7,8)

    Pulpety wołowo-wieprzowe z serem w sosie pomidorowym z oregano 100g, makaron 120g, ogórek kiszony, kompot 150ml.

    Zupa szpinakowa z jajkiem 300l, pieczywo 20g.

    Jabłko ½ szt. (*1,3,7,9)

    23.10.2020

    Piątek

    Kasza kukurydziana na mleku 250ml, chleb dyniowy 50g, masło 15g, pasta z jaj ze szczypiorkiem 30g, sałata, papryka, rzodkiewka, szczypiorek, herbata. (*1,3,7)

     

    Jabłko ½ szt.

    Filet z łososia pieczony 60g, ziemniaki z koperkiem 120g, surówka z kapusty Colesław 60g, kompot truskawkowy 150ml. Banan ½ szt. (*1,3,4,9)

    Krupnik z warzywami 300ml, pieczywo 20g. . (*1,3,4,9)